Analyse: Gemeenten bereiden zich voor op financiële uitdagingen in 2026

19 mrt , 19:00 Nieuws
image 2 66c472e1a27a8

Gemeenten verwachten hogere uitgaven in 2025

De Nederlandse gemeenten bereiden zich voor op een jaar van aanzienlijk hogere uitgaven in 2025, met een gezamenlijke totale begroting van ruim 80 miljard euro. Dit blijkt uit een analyse van de gemeentebegrotingen door het CBS. In vergelijking met 2024, waarin er een vijf miljard euro minder was begroot, zet deze opwaartse trend zich voort.

Oorzaken van de stijging

Een belangrijke factor achter de stijging van de uitgaven zijn de hogere lonen in de gemeentelijke sector. Hoewel de begrote inkomsten dit jaar ook stijgen, ligt het totaalbedrag net iets lager dan de uitgaven, met ruim 79 miljard euro. Desondanks kunnen gemeenten mogelijk toch geld overhouden, aangezien de daadwerkelijke inkomsten vaak gunstiger uitvallen dan begroot.

Regionale verschillen in uitgavenpatronen

De begrotingscijfers tonen opvallende regionale verschillen aan in de uitgavenpatronen van gemeenten. Uit de analyse blijkt dat gemeenten in alle provincies verwachten meer geld uit te geven, met name in Noord-Holland, Zeeland en Gelderland, waar de stijgingen bijna tien procent of hoger zijn. Noord-Holland leidt de ranglijst met bijna elf procent hogere kosten, gevolgd door Zeeland en Gelderland.

Voorbereiding op financiële uitdagingen

Hoewel de uitgaven stijgen, lijken gemeenten nog geen reserves op te bouwen voor de verwachte financiële uitdagingen in 2026. Met het vooruitzicht van minder financiële steun van het Rijk vanaf volgend jaar, waarschuwt accountantskantoor BDO voor een mogelijk tekort van ruim 1 miljard euro in 2026, ook wel het 'ravijnjaar' genoemd. Gemeenten in Noord-Holland, Groningen en Zuid-Holland geven relatief het meeste geld uit en dienen zich bewust te zijn van de komende financiële druk.