Dit was de conclusie die college, raad en ambtelijke organisatie trokken nu duidelijk wordt dat het Ravijnjaar onvermijdelijk is. Het overgrote deel van de gemeentes staat vanaf 2026 een zogenaamd Ravijnjaar te wachten dat een enorm gat in de begroting veroorzaakt.
De landelijke overheid schroeft haar bijdrages aan de gemeentes terug, zonder dat er een taakverlichting van de gemeentes tegenover staat. Dat stelt de gemeentes voor een zware taak. Wij moeten een kloppende begroting inleveren, dit betekent dat we er niet omheen kunnen de lasten van de inwoners te verhogen en de kwaliteit van service te verlagen want hopen dat de overheid alsnog over de brug komt is wensdenken.
De keuzes die de gemeenteraadsleden moeten maken op dit soort onderwerpen zijn erg zwaar. Bezuinigingen raken mensen. Bezuinigen op wegonderhoud zorgt indirect voor meer ongelukken. Bezuinigen op groen leidt tot een verslechtering van ons landschap. Bezuinigen op sociale zaken laat mensen die ons het hardst nodig hebben in de steek.
Zorgen dat jeugdigen veilig kunnen opgroeien is cruciaal voor een welvarend Bunnik in de toekomst. Een weerbare en geestelijk gezonde jeugd vormt de motor achter de vooruitgang. Een verandering van werkwijze in de jeugdzorg is benodigd om de resultaten te verbeteren, aangezien de hoge kosten niet proportioneel aan de opbrengsten zijn.
Het gat in de begroting van volgend jaar vereist actie en realisme, niet wensdenken. De gemeente moet nu handelen en bekijkt kritisch naar het systeem van de jeugdzorg. Veranderingen kunnen samen gaan met kostenbezuinigingen.
De gemeente Bunnik staat voor uitdagende tijden waarin eerlijke en doordachte beslissingen noodzakelijk zijn om de pijn van bezuinigingen eerlijk te verdelen.
Rob van Mourik, P21 Bunnik