In het afgelopen jaar hebben 6035 mensen te maken gehad met tekenbeten, waarvan de helft binnen elf uur werd verwijderd. Opvallend genoeg zat de teek bij een kwart van de slachtoffers langer dan 24 uur in de huid, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de universiteit in Wageningen hebben onderzoek gedaan op basis van de Tekenradar. Deze radar stelt mensen in staat om tekenbeten te melden, wat waardevolle inzichten biedt.
Uit de gegevens blijkt dat Gelderland het hoogste aantal meldingen van tekenbeten had, gevolgd door Drenthe, Groningen en Friesland. In tegenstelling hiermee werden in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant relatief de minste tekenbeten geregistreerd.
Teken vormen een potentieel gevaar doordat een op de vijf teken de Borrelia-bacterie draagt die de ziekte van Lyme kan overbrengen. Deze ziekte kan ernstige symptomen veroorzaken zoals gezichtsverlamming, dubbelzien, spierzwakte en gewrichtspijn indien niet op tijd behandeld met antibiotica.
Met meer dan 27.000 mensen die jaarlijks de ziekte van Lyme oplopen, is preventie essentieel. Het dragen van beschermende kleding, het controleren op teken na buitenactiviteiten en het direct verwijderen van teken kunnen het risico op besmetting minimaliseren.
De impact van tekenbeten en de verspreiding van Lyme-ziekte benadrukken het belang van bewustzijn en preventie om gezondheidsrisico's te verminderen.