De gemeenten Bunnik, Houten, Nieuwegein, Utrecht en Zeist hebben onlangs een ambitieus ontwikkelperspectief vastgesteld voor het Kromme Rijn Linie Landschap tegen het jaar 2040. Dit toekomstgerichte plan streeft naar een harmonieuze balans tussen natuur, wonen, landbouw en recreatie in het gebied.
Gelegen aan de zuidoostelijke zijde van Utrecht, beslaat het Kromme Rijn Linie Landschap een oppervlakte van circa 4.000 hectare, ingeklemd tussen meerdere gemeenten en belangrijke UNESCO-werelderfgoederen. Ondanks de rijke historie en diversiteit staat dit gebied onder druk door verstedelijking en urgente milieukwesties rond biodiversiteit en stikstof.
Het Ontwikkelperspectief zal worden omgezet in een uitvoeringsprogramma, waardoor de betrokken partijen gezamenlijk de volgende stappen kunnen zetten. Projecten zoals nieuwe recreatiegebieden, wandelpaden en natuurvriendelijke oevers zullen worden gerealiseerd. De provincie Utrecht ondersteunt dit initiatief met middelen uit het Utrecht Programma Landelijk Gebied Maatregelpakket.
De betrokken partners streven naar een vitale en duurzame landbouwsector in het gebied, in samenwerking met lokale belanghebbenden. Het landschap zal dienen als verbindende schakel tussen stad en platteland, waarbij natuur, landbouw en recreatie elkaar versterken. Het project 'Groen Groeit Mee' is een gezamenlijke ambitie om groene ruimtes in de provincie Utrecht te laten meegroeien met de toenemende behoefte aan woningen, met het Kromme Rijn Linie Landschap als proefgebied.
Voor meer informatie over dit duurzame initiatief, kunnen geïnteresseerden de projectpagina www.bunnik.nl/groengroeitmee bezoeken.