Het groeiseizoen van 2025 in Nederland gaat van start onder uitzonderlijk droge omstandigheden. Met een recorddroge maart en minimale neerslagverwachtingen voor de komende dagen, kampt vooral de bovenste grondlaag met extreme droogte, wat jonge gewassen noodzaakt tot beregening.
Maart 2025 was een recorddroge maand met slechts 5 mm neerslag gemiddeld over het land. Dit droogteterugkerend weerfenomeen is ongebruikelijk, gezien de natte start van vorige jaren. Januari was de enige natte maand dit jaar, terwijl zelfs februari zeer droog verliep, resulterend in een totaal van 125 mm neerslag sinds 1 januari, tegenover de normale 198 mm.
Verschillende jaren tonen contrasten in de neerslagniveaus. In 2024 begon het groeiseizoen natter met 251 mm neerslag in de eerste drie maanden, terwijl vanaf augustus een drogere periode aanbrak. De omslag van kletsnat naar kurkdroog na twintig maanden is opmerkelijk.
Met de droogte is een geleidelijke daling van de grondwaterstanden gestart. Gebieden afhankelijk van regen voor water en met snel opdrogende grond, zien een wekelijkse daling tot 20 cm. Ondanks deze afname is het grondwatersysteem trager, en recente regen houdt nog stand.
Waterschappen anticiperen op de droogte door het waterpeil te verhogen en water vast te houden op risicovolle plekken. De lage waterstand in de Rijn en de Maas, zowel onder het gemiddelde, wijzen op aanhoudende droge omstandigheden die nazomerse problemen kunnen veroorzaken.
De huidige droogte biedt geen definitief inzicht in de zomerverwachting. Jaren zoals 2021 illustreren dat lage afvoerniveaus in het voorjaar niet altijd de zomerse neerslaghoeveelheden voorspellen.
De droge start van het groeiseizoen 2025 in Nederland roept op tot adequaat waterbeheer en aandacht voor mogelijke gevolgen voor gewassen en grondwaterstanden.