Kleinschalige Windmolens Op Agrarische Bedrijven: Duurzame Energie In Opkomst

05 feb , 11:16 Nieuws
image 5 66c472e1da49c

Kleinschalige Windmolens Op Agrarische Bedrijven: Duurzame Energie In Opkomst

Al enkele jaren sieren kleinschalige windmolens het landschap in Cothen, nabij Werkhoven bij het Molenspoor. Deze windmolens, geplaatst op agrarische bedrijven, draaien vrolijk rond en dragen bij aan de opwekking van duurzame energie. Wijk bij Duurstede heeft al geruime tijd regels opgesteld om de plaatsing van deze molens te reguleren en de voorwaarden duidelijk te maken.

Energiebehoefte en Duurzaamheid

De aanschaf van deze windmolens is kostbaar en de terugverdientijd kan oplopen tot zo'n 20 jaar. Ondanks de investeringen tonen agrariërs een groeiende behoefte aan het opwekken van energie op deze wijze. Zelfs met zonnepanelen op de daken, blijkt windenergie essentieel, vooral tijdens momenten van verminderde zonnestraling. Windenergie vormt zo een welkome aanvulling op de energievoorziening.

Regelgeving in Bunnik

In Bunnik werkt het college momenteel aan het opstellen van regels voor erfwindturbines, kleine windmolens met een maximale ashoogte van 20 meter. De aansluiting bij de regels van Wijk bij Duurstede omvat onder andere beperkingen met betrekking tot de hoogte, locatie op het erf en de bescherming van landschappelijke en monumentale waarden.

Input van de Gemeenteraad

Tijdens een recente presentatie aan de gemeenteraad zijn concept beleidsregels besproken, waarbij geluidshinder, effecten op vogels en vleermuizen, en de beperking tot bedrijfsvergunningen onderwerp van discussie waren. De presentatie en verdere informatie zijn beschikbaar op de website van Bunnik onder het gedeelte 'gemeenteraad'. De definitieve regels worden binnen enkele maanden verwacht.

De ontwikkelingen rond kleinschalige windmolens tonen een positieve stap naar duurzame energievoorziening in de agrarische sector, waarbij oog wordt gehouden voor zowel energiebehoefte als landschappelijke impact.

- Leny Visser, Fractie Visser