In het afgelopen jaar, 2024, heeft Nederland een opvallende daling gezien in het aantal natuurbranden in vergelijking met het voorgaande jaar. Met 88 interventies van de brandweer, was er een significante afname ten opzichte van het recordaantal van 314 natuurbranden in 2023.
Het is interessant om regionaal te kijken naar de impact van deze veranderingen. In de veiligheidsregio Utrecht bijvoorbeeld, daalde het aantal natuurbranden van 23 naar slechts 7, wat een aanzienlijke verbetering is voor de regio.
Daarnaast vallen enkele andere regio's op vanwege hun prestaties in het bestrijden van natuurbranden. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost nam hierin de leiding, gevolgd door Haaglanden en Fryslân. Een opmerkelijk contrast is te zien in Midden- en West-Brabant, waar het aantal natuurbranden dramatisch afnam van 29 naar slechts 3.
Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) wijst op de relatie tussen het weer en natuurbranden. Als gevolg van klimaatverandering groeien bomen en planten sneller door het overvloedige regenval, wat uiteindelijk meer brandstof voor natuurbranden oplevert. Lector brandweerkunde Ricardo Weewer benadrukt dat drogere periodes de vegetatie kunnen doen uitdrogen, wat de kans op brand vergroot.
Experts waarschuwen dat de frequentie en intensiteit van natuurbranden naar verwachting zullen toenemen door klimaatverandering. De voorspelling is dat met meer droge en warme periodes, de risico's op hevigere natuurbranden toenemen. Hoewel regen gunstig is voor de groei van flora, kan het paradoxale gevolgen hebben doordat een overvloedige vegetatie een verhoogd brandgevaar vormt.