In Nederland verwachten ruim driehonderd gemeenten dit jaar opnieuw meer geld op te halen met diverse heffingen die bewoners of bezoekers moeten betalen. Dit omvat onder andere de onroerendezaakbelasting (ozb), kosten voor afvalinzameling, parkeergelden en toeristenbelasting.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen de gemeenten gezamenlijk 14,5 miljard euro innen, wat een stijging is van ongeveer 8 procent in vergelijking met 2024.
De onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing, rioolheffing en parkeergelden vormen de grootste bronnen van inkomsten voor gemeenten, waarbij ruim tachtig procent van de heffingsinkomsten uit deze posten komt.
De verwachte verhoging varieert sterk per gemeente. In de vier grootste gemeenten zal de begrote ozb-opbrengst aanzienlijk stijgen, met een opvallende toename van 32 procent in Amsterdam, gevolgd door Utrecht met 19 procent.
Parkeergelden zijn ook een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten. Amsterdam verwacht dit jaar 42 miljoen euro extra op te halen uit parkeergelden, gevolgd door Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Breda.
De tarieven voor parkeergelden worden verhoogd en betaald parkeren wordt op meer locaties ingevoerd, wat bijdraagt aan de toename van deze inkomsten.
Het CBS heeft de begrotingen van de gemeenten geanalyseerd om deze informatie te verkrijgen. Later dit jaar zullen onderzoekscentrum COELO van de Rijksuniversiteit Groningen en Vereniging Eigen Huis ook cijfers publiceren over de daadwerkelijke bedragen die burgers moeten betalen.