De Nederlandse hogescholen hebben hun aantrekkingskracht op buitenlandse studenten vergroot, en steeds meer van deze internationale talenten blijven na hun afstuderen in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat van de buitenlandse studenten die in 2022 hun diploma behaalden, maar liefst 57 procent een jaar later nog steeds in Nederland woonde en werkzaam was. In vergelijking hiermee was dit percentage vijf jaar eerder, bij de afstuderende buitenlanders van 2017, 40 procent.
Het onderzoek, uitgevoerd door de organisatie Nuffic - die zich inzet voor de internationalisering van het hoger onderwijs - analyseerde de stayrate van buitenlandse afgestudeerden in Nederland. Deze internationale afgestudeerden vinden vooral werk in sectoren waar er een tekort aan personeel is, zoals techniek, onderwijs en zorg.
In de regionale arbeidsmarkt vallen diverse interessante trends op. Zo'n 40% van de buitenlandse afgestudeerden die in Nederland blijven werken, vestigt zich in regio Groot Amsterdam. Deze regio omvat naast Amsterdam ook Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer en Diemen. Andere aantrekkelijke werkgebieden zijn Rijnmond (Rotterdam en omgeving), Haaglanden (Den Haag en Delft), Midden-Utrecht (Utrecht en omstreken) en Zuidoost-Brabant (Eindhoven en regio).
Direct na het afstuderen verdienen de buitenlandse afgestudeerden over het algemeen minder dan Nederlandse collega's met vergelijkbare vaardigheden. Echter, na circa vijf jaar bereiken zij doorgaans hetzelfde salarisniveau. Op de lange termijn kunnen bepaalde groepen buitenlandse afgestudeerden zelfs Nederlandse vakgenoten voorbijstreven, aldus Nuffic.
Interessant is ook de nationale herkomst van de blijvende buitenlandse alumni. Zo blijft bijna 80 procent van de afgestudeerden uit Suriname in Nederland, wat hen tot koploper maakt. Op de voet gevolgd door Iran (71%), Oekraïne (58%), Turkije (52%) en Rusland (50%).