In Nederland is er dit jaar een opvallende stijging geweest in het aantal failliete bedrijven. Volgens recente cijfers van het CBS zijn er tot nu toe meer dan 3900 bedrijven failliet gegaan, wat bijna een derde meer is dan vorig jaar.
Het CBS meldt dat deze stijging al twee jaar aanhoudt. Tijdens de coronatijd was het aantal faillissementen juist laag door de verleende coronasteun van de overheid. Hierdoor bleven ook bedrijven die eigenlijk niet gezond waren, overeind.
In vrijwel alle provincies van Nederland is een toename te zien in het aantal faillissementen. Vooral in Overijssel was er een significante stijging, met een toename van 76 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook Limburg, Drenthe en Zeeland hebben aanzienlijk meer faillissementen gekend.
In november werden 322 bedrijven en instellingen failliet verklaard, met de handel als bedrijfstak met het hoogste aantal faillissementen. De industrie kende relatief gezien de meeste faillissementen. Opvallend was een toename in faillissementen in de bouwnijverheid, terwijl de horeca en de sector vervoer en opslag een daling lieten zien.
Deze zorgwekkende ontwikkeling benadrukt de noodzaak voor bedrijven om zich aan te passen aan de veranderende economische omstandigheden.