Toenemende Strijd van Thuiswonende Jongeren om een Woning te Vinden in Nederland

21 apr , 15:30 Nieuws
image 5 66c472e1da49c

Diepgaande Strijd van Jongeren om een Woning te Vinden

In Nederland is er een groeiende uitdaging voor thuiswonende jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 30 jaar: het vinden van een geschikte woning. Een opvallende trend is zichtbaar waarbij meer dan een kwart van deze jongeren het afgelopen jaar wilde verhuizen, maar geen passende woning kon vinden, zo blijkt uit recente statistieken. Vooral in de provincie Utrecht ligt dit percentage zelfs boven de 30 procent, wat aangeeft hoe nijpend het probleem is geworden.

Regionale Variatie in de Huisvestingscrisis

De problematiek strekt zich uit over alle provincies, met interessante regionale verschillen. Historisch gezien speelde dit probleem voornamelijk in de Randstad, maar de laatste tijd ervaren jongeren in heel Nederland moeilijkheden bij het vinden van een geschikte verblijfplaats. Opvallend is dat in acht van de twaalf provincies meer dan 25 procent van de jongeren die willen verhuizen, vastlopen in hun zoektocht naar een geschikte woning. Waar in 2021 geen enkele provincie boven de 20 procent zat, kwam Noord-Holland destijds het dichtst in de buurt met 18 procent.

Uitdagingen in Verschillende Provincies

Vooral in Flevoland is de struggle van thuiswonende jongeren om een woning te vinden prominent aanwezig. Sinds 2021 is het percentage van jongeren die kampen met dit probleem hier met meer dan 20 procent gestegen, wat wijst op een dringende vraag naar passende huisvesting in de regio. In contrast hiermee is het aandeel in Zeeland het laagst, waar 'slechts' 12 procent van de thuiswonende jongeren die willen verhuizen, tegen obstakels aanlopen bij het vinden van een geschikte woning.

Verhuisgedrag van Jongeren

Ondanks de wens om te verhuizen, laten de cijfers zien dat het daadwerkelijke aantal verhuizingen onder thuiswonende jongeren de afgelopen jaren is afgenomen. Van degenen die in 2021 aangaven te willen verhuizen, heeft slechts 45 procent dat binnen twee jaar na het onderzoek daadwerkelijk gedaan, een daling ten opzichte van 47 procent in 2018. Dit roept vragen op over de daadwerkelijke uitvoering van de verhuisplannen van jongeren in Nederland.