In een ambitieuze stap naar duurzaamheid, hebben de Energie Coöperatie Bunnik (ECB) en Bunnik Samen onlangs een inspirerende bijeenkomst georganiseerd in de historische omgeving van boerderij het Burgje. De focus van de avond lag op de toekomst van de Kersenweide en hoe deze visie op duurzaamheid kracht bijgezet wordt door de gemeenschap.
De avond begon met een warm welkom van voorzitter Paul Zeef van de ECB, die de toon zette voor een avond vol inzichten en dialoog. Marc Roosenboom benadrukte het belang van netwerken zoals Bunnik Samen, die als bindmiddel fungeren voor organisaties in Bunnik, die zich inzetten voor sociale cohesie binnen de gemeente.
Een van de hoogtepunten van de avond was de blootlegging van de gemeenteplannen voor de duurzame wijk Kersenweide, met meer dan 1200 woningen, waaronder 300 appartementen. De 'kerngroep Kersenweide' van de ECB speelt een cruciale rol in het vormgeven van het duurzame energiesysteem van de wijk, met aandacht voor uitdagingen zoals netcongestie.
Na levendige discussies en interactieve sessies, waarbij deelnemers ideeën uitwisselden over de bevordering van duurzame praktijken zoals het delen van auto's en het opzetten van een wijk-energiecoöperatie, werd duidelijk dat een gemeenschappelijke visie op duurzaamheid essentieel is voor de toekomstige bewoners van Kersenweide.
Het belang van fysieke ontmoetingsplekken voor de opkomende gemeenschap werd benadrukt, met suggesties om de herenboerderij een sociale functie te geven en alvast volkstuintjes te realiseren. De nadruk lag op het creëren van een hechte gemeenschap nog voor de eerste steen gelegd is, met aandacht voor de bestaande sociale structuur van Odijk en Bunnik.
De avond eindigde met de hoopvolle belofte van vervolgacties op de besproken suggesties. De ECB-kerngroep en Bunnik Samen verlieten de bijeenkomst met een missie: samen werken aan een duurzame en betrokken toekomst voor de Kersenweide gemeenschap, met het oog op zowel sociale als ecologische duurzaamheid.