Sinds de opkomst van de moderne samenleving is zomertijd een fenomeen dat zowel bewondering als verwarring oproept. De geschiedenis van zomertijd, die teruggaat tot het jaar 1980, onthult geheimen over grensoverschrijdende afspraken en energiebesparing.
In 1977 voerde Nederland zomertijd in om gelijke tred te houden met de buurlanden, en in 1980 werd dit een unanieme overeenkomst binnen de Europese Unie. Elk jaar in maart schakelen de klokken in bijna alle Europese landen een uur vooruit, om in oktober weer een uur terug te gaan.
De aanstaande zomertijd wordt ingeleid door een wisselvallig weerbeeld. Zaterdag belooft af en toe zonneschijn, afgewisseld met kortstondige buien. De temperatuur varieert tussen 9 en 12 graden, typisch voor deze tijd van het jaar.
Op zondag zal bewolking de overhand hebben en trekken meerdere buien over het land. Vanuit het noordwesten zal de wind waaien, brengend temperaturen van 9 graden in het noordwesten en 12 graden in het zuidoosten.
Markeer 29 maart op uw kalender, want om 2:00 uur 's nachts schakelen we over op zomertijd door de klok een uur vooruit te zetten. Dit symboliseert het begin van langere dagen en vroeger licht.
De zomer bereikt zijn hoogtepunt op 21 juni, waar we de langste dag van het jaar vieren. Vergeet niet dat op 26 oktober de klok weer een uur teruggezet wordt, waardoor we genieten van een extra verlengde nacht.
Wil je het volledige verhaal en de actuele updates over zomertijd en weersvoorspellingen blijven volgen? Bezoek onze website voor meer informatie en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.