De gemeente Bunnik staat voor een aanzienlijke financiële uitdaging vanaf 2026, aangezien de bijdrage van het Rijk via het gemeentefonds naar verwachting aanzienlijk zal dalen. Dit vraagt om zorgvuldige overwegingen en weloverwogen besluiten om financiële stabiliteit te garanderen.
Afgelopen donderdag debatteerde de gemeenteraad uitvoerig over deze kwestie om het college richtlijnen en een koers te geven. De resultaten van dit debat zullen naar verwachting in mei worden weerspiegeld in de kadernota van de gemeente.
Het CDA ondersteunt de meerjarige aanpak die zich uitstrekt tot 2029 en benadrukt het belang van een sluitende begroting in alle jaren, inclusief 2026. De partij benadrukt dat evenwichtige keuzes cruciaal zijn, zowel op financieel als maatschappelijk vlak.
Het CDA pleit voor maatregelen die daadwerkelijk tot besparingen leiden, met een zorgvuldige afweging van bezuinigingen. Liever een beperkte verlaging van budgetten voor mantelzorg en het declaratiefonds dan volledige afschaffing. Het behoud van kwalitatief personeel wordt als essentieel beschouwd.
De gemeente heeft de input van bijna 700 inwoners en ondernemers meegenomen via een enquête, waaruit blijkt dat inwoners verwachten dat de gemeente eerst kritisch naar zichzelf kijkt alvorens belastingverhogingen door te voeren. Het CDA sluit daarom een OZB-verhoging uit, gezien de reeds hogere tarieven in Bunnik.
Hoewel snelheid in de besluitvorming wordt benadrukt, blijft zorgvuldigheid essentieel. Daadkracht en nauwkeurigheid moeten hand in hand gaan om de financiële uitdagingen het hoofd te bieden en een duidelijke koers te bepalen voor een duurzame toekomst voor de gemeente Bunnik.
Door Maarten van Vulpen, Fractievoorzitter CDA Bunnik